Dziś podzielę się z wami kolejnym przepisem tym razem niekoniecznie na zdrowe danie. Tym razem typowo jak na tłusty czwartek przystało będzie przepis na domowe pączki. Mam nadzieję, że zdjęcie zachęci was do poczytania dalej.

Tłusty czwartek od dziecka kojarzy mi się z pączkami domowej roboty u mojej babci. Jako dziecko często jadłam po prostu pączki z cukierni czy to w szkole, czy w domu, ponieważ mama pracowała i nie było czasu na robienie tych domowych. Na szczęście babcia, póki tylko mogła zawsze stała na straży i przygotowywała pyszne pączki domowej roboty, które czekały na nas (wnuki) u niej w domu.

W tym wpisie podzielę się z wami moim rodzinnym przepisem na domowe pączki. Ciasto wyrabiała moja mama, ponieważ ja nie czuję się za mocna w te klocki.

Przepis na domowe pączki

Składniki:

Składniki na pączki domowej roboty
  • 50 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka deserowa stopionego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • cukier wanilinowy
  • 8 dag drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
  • konfitura
  • cukier puder

Przygotowanie:

Zaczynają się schody przynajmniej jeśli chodzi o mnie, bo nie czuję się mocna w takich wypiekach.

1. Połowę mąki, jajka, drożdże (kruszymy), cukier wsypujemy do jednej miski. Wszystko mieszamy, aż drożdże połączą się z pozostałymi składnikami.

Przepis na domowe pączki

2. Do mieszanki stopniowo dodajemy ciepłe mleko, aż powstanie jednolita masa
(nie przestraszcie się, u nas to wygląda jak woda?).

Przepis na domowe pączki - dodawanie mleka

3. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (jeśli dodajecie spirytus to na końcu).

Pączki domowej roboty - ostatnie kroki

4. Ciasto ugniatamy w misce aż do połączenia wszystkich składników do powstania gładkiej masy, która odchodzi od miski i od ręki bez posypywania mąką.

5. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Przepis na domowe pączki - czekanie, aż ciasto wyrośnie

6. Następnie wykładamy ciasto z miski, i podsypujemy mąką, aby nie kleiło się do rąk, następnie odrywamy kawałek ciasta. Do środka dodajemy marmoladkę i zawijamy w kulkę. (lepiej nie jestem w stanie wam opisać zerknijcie na nagranie)

Domowe pączki

A teraz instrukcja klejenia domowych pączków według Zakręconej Andzi.

Z naszego przepisu na domowe paczki możecie zrobić około 40 pączków, jak widzicie u nas, każdy jest innej wielkości, ale to ma swój urok.

40 pączków domowej roboty

7. Po sklejeniu domowych pączków pieczemy je w głębokim tłuszczu, w naszym przypadku były to 4 kostki po 200 gram. Na koniec prószymy cukrem pudrem/ polewamy lukrem.

Smażenie pączków domowej roboty

Teraz nie pozostaje nic innego jak pałaszować pyszne pączki z przepisu Zakręconej i jej mamy.

Domowy pączek
Możecie też zrobić to inaczej:

1. Na początku, zamiast mieszać składniki jak moja mama, możecie zrobić zaczyn, mieszając drożdże z odrobiną ciepłego mleka tak, aby się rozpuściły. Następnie postępować według przepisu.

2. My nie dodajemy alkoholu do pączków, ale jak macie pewność, iż nie będą jadły ich dzieci, możecie dodać spirytus na sam koniec mieszania składników.

3. Nasze lepienie domowych pączków nie pozwoli wam uzyskać efektu równych kuleczek, jeśli na tak owym wam zależy. Rozwałkowujecie ciasto, wycinacie kółeczka jak do pierogów i łączycie dwa, razem dodając marmoladkę do środka. U nas to wersja dla leniwych powiedzmy sobie szczerze.

4. Zamiast smalcu możecie użyć oleju lub ulubionej oliwy pamiętajcie, jednak iż potrzebujecie tego sporo, ponieważ pączki muszą smażyć się na głębokim tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *